Virüslerde küreselleşti.
Ürün, Hizmet, Teknoloji, İnovasyon, Dijitalleşme ne kadar hızlı gelişiyor derken, KORONA!!
Amerika-Çin ticaret savaşları, coğrafyamızda savaş ekonomisi, batılı ve EU ülkelerindeki resesyon ile daralan Dünya ekonomisini şimdi de Korona virüs ekonomisi somut olarak tehdit ediyor.
Ne gerek varmış ambargolar, tehditler, füzeler, ticaret savaşlarına! Virüs ekonomisi. Söylentilere göre virüslü ilk kişi sanırım Amerika’da tedavi edilip iyileştirilmiş. En çok ölüm 1. Sırada Cin ve sonrasında ise Iranda gerçekleşmiştir. Toplamda 2600 olu, 7700 vaka simdilik bbc’nin açıkladığı resmi beyanlar. Böylesi bir virüsün ilk tedavisini bulan ülkenin Amerika olması nedeni ne düşündurmeli? Bizler işimize konsantre olalım, yerine globalde dunyaya yön veren büyüklerimiz elbette konuyu insanlık namına çözeceklerini ümit ediyorum.
Global pazarlardaki geçmiş yıllarda gelişmeleri şöyle bir hatırlayalım. Nerede ise her 10 ila 15 yıl aralığında dünyadaki gelişen ekonomik krizler neticesinde küresel ilk 5 ülkenin ekonomisinde yalnızca oyuncuların sıralaması değişiyor idi. 3. Ekonomi 4. Sıraya 4. ekonmi ise bir üst basamağa vs derken aralarında ülkemizinde bulunduğu G-20 ülkelerinden birçoğu da dahil olmak üzere yarattığı ekonomik tahribat çok daha ağır faturalar ile ödenmişti. X ve Y kuşağı bu durumu hatırlıyoruz diye düşünüyorum.
Hatırlarsak 2003 yıllarında başlayan Sars Virüsü vakasının ardından şimdide tam 17 sene sonra 2020’de Korona virüsü.
Sars virüsü elbette o günkü veriler doğrultusunda dünya ekonomisine maliyeti 10 milyarlarca usd’lik bilanço olarak yansımıştı. İlgili dönemde virüsün etkileri ve yayılma derecesi sınırlı kaldığı üzere o günlerin felaketi bizler için çok büyük idi. Güncel virüsü düşününce işler korkutucu hale geliyor.
Sars Nerede, Korona Nerede? Giden geleni aratırmış.
Bu günlerde yaklaşık dünyada 30 ülkede korona virüsü yayılmış durumda. Komşu ülkeler ve dolayısı ile ülkemizde de vakalar görülmeye başlandı.
Korona virüsünün elbette Çin ekonomisine olan zararı tartışmasız çok büyük ancak toplumun her kesimini, neredeyse her mecrayı ilgilendiren daha önemli konularımız var.
– 2020 itibari Korona virüsü, Çin 2003 Sars virüsü döneminden birkaç misli büyük bir güce sahip
– Çinin nerede ise tüm dünya ile üretim, yatırım, teknoloji ve finansal bağa sahip durumda.
– İletişimden bahsederken bölgede yaşanan artık daha önceki Sars virüsünde olduğu gibi yaygın sınırlı kalmadı. Günler hatta saatler içinde diğer coğrafyalara derhal yayılıyor.
– Uluslararası ticaret ve pazarlar da bu süreçten nasibini alıyor.
– Koronavirüs’ünün aşısını bulabilmiş değil ve panik ortamında olumsuz ekonomik etkiler şimdiden tartışılmaya başladı.
– Hazırlıklı olalım, Koronavirüs’ün faturası Sars’a göre çok daha ağır olacağı tahmin etmemek mümkün değil.
– Uzakdoğu menşeili ürün ve ham madde ticaretinde kısıtlamalar hatta yasaklar belkide gündeme gelecek, ürün ve ham madde tedariki artık çok zorlaşacaktır.
– Turizm. Geçen günlerde okyanus aşırı uçuşta insanların birbirlerine maskeli ve maskesiz olarak gözlemlediklerini bizzat yaşadım.
– Çin’deki büyüme umarım yalnızca düşüş, gerileme ile biter, peki her sene %5 ila %6 büyüyen ekonomi eksi yönde sonuçlanırsa, SARSINTI büyük olacak.
– JP Morgan yatırım bankası verilerine göre piyasalardaki talep şokunun arz şokuna dönüşebileceği uyarısında bulundu. Ne demek? Ülkenin milli gelirinin 100’lerce milyar, birkaç trilyon dolarlar seviyesinde kayba uğraması demektir.
– Peki ala teknolojilerini Çin ekonomisine devşirmiş ve Çin’de üretim yaptıran ve globalde dağıtım yapan EU ve batılı ülkelerdeki durum nedir? Önümüzdeki aylarda krizin derinleşeceği öngörülerini artırıyor. Zaten dünyada daralan bir ekonomi varken, yalnızca ürünlerin termin süreleri ve nakliyelerinin aksaması bir yana; şöylece bir bazı sektörleri sıralayalım. Çin’de
- Otomotiv; Toyota ve Ford üretimlerini durdurdu.
- F&B: Hepimizin tanıdığı Starbucks yaklaşık 2 bin şubesini birden kapatması, diğer çok uluslu markalara ait gıda firmalarının üretimi durdurması
- Teknoloji: Apple bir çok mağazasını kapattı, Google Çin’deki faaliyetleri için evden çalışma CROSSOVER’a geçiş yaptı.
- Turizm: 200 milyon Çinli Turist tatil yapamayacak
- Havayolları Taşımacılığı: Nerede ise tüm Çin destinasyonları malumunuz
- Lojistik: Duran üretimlere ek olarak nakliyelerinin aksaması dahi şimdiden başladı.
- Tekstil, Makine, diğerlerini sıralamak mümkün.
14.1 trilyon USD ile globalde en büyük ikinci ekonomi olan Çin ekonomisi gerilemeye başladı ve şimdiden tüm dünya ülkelerinde yavaş yavaş dalgaları hissettiriyor.
Türkiye şimdiden alternatif tedarikçilikten ana tedarik firması olacağı esastır. Alternatif Pazar olarak Avrupa’nın kaliteli Çin’i diye bilinen ülkemizdeki başta otomotiv ve tekstil sektörü olmak üzere Batılı ülkelerin bir kez daha imdadına yetişecek ilk can simidi olacağız. Orta ve büyük ölçekli üretim yapan firmaların her an dünya devleri ile birleşmeler ve evlilikler için teklifler kapımızı her an için kuvvetli muhtemel çalacaklardır. Siparişleriniz artacak, üretim süreleri şimdiden uzamaya başladı. Ürün artık gerçek değerini hatta üstünde bir değer ile satışa sunulacak. Elbette ürün bulabilirsek. Euro ile USD paritesi için şimdiden gözlemlerim tezimi doğrular seviyesinde.
Gelişmeler yakın zamanda üretici ve nihayetinde tüketiciler için fiyat artışlarına neden olacağını şimdiden göstermektedir.
Merak ettiimden ve bilgiye ulaşamadığım için soruyorum.
-Kim dedi ki Çin’i bu kadar büyütün.
Sevgiler