Mentorluk yaklaşık geçmiş 5 yıllık süreçte hayatımızda yer almaya başladı, ancak tersine mentorluğun farkında mıyız?
Belki de mentorluğun ne olduğunu hala bilmiyoruz.
En azından anlamı hakkında sözlüğü karıştırıp, ya da bir arkadaşınızdan bilgi aldınız mı?
Etrafımızda bizden daha genç, sözde çaylak diye adlandırdığımız insanlar bize bir şeyler öğretmeye çalışıyorlar mı? Ya da yaptıkları her ne ise, bizler merak edip göz ucumuz ile göz gezdirmiyor muyuz?
Şayet Mentorluk anlamı hakkında bilgi sahibi değilsek, bu metin bitmeden önce mentorluğu anlayalım. Çünkü biz, “Ters Mentorluk”tan bahsedeceğiz.
Ters mentorluk hakkında bir şey duydunuz mu ?
Şirketimize genç çalışma arkadaşlarımızı alırız ve belirli bir yaş üstü grup için aslında gençlerin süper süslemeli sözler, Plaza Türkçesi, değişik dil diye adlandıracağımız konuştukları birçok kişiye ters gelir. Bu konuştukları konu ya da dil hakkında hiç mi hiç bilgisi yada tecrübe etmediğini anlamayız.
Bir çocuğun beyin kapasitesinin %85’inin 10 yaşına kadar geliştiğini %10’unu 16-18 yaşları arasında geliştiğini biliyor muydunuz ? Peki ya kalan %5’lik dilim? 30 yaşına kadar tamamlar diye öngörüde bulunmuşlar bilim adamları.
35 ila 45’li yaşlara geldiğinizde artık bazı konuları 20 yaşında gibi karşılamadığınızın farkına varıyoruz. Genç nesil tazedir, açık fikirlidir. Dolayısı ile mevcut ve gelecekte oluşacak teknolojilere anında adapte olabilirler.
İşte burada gençlerin yol göstermesi; yani size mentorluk etmesi “Ters Mentorluk” oluyor.
Bir başka örnekleme ile; yaşlı yöneticiler sosyal medyayı gençlerden öğrenirken, gençlerde iş terminolojisini ve endüstri dinamiklerini yaşlılardan öğrenirler.
İşte ters mentorluğun önemli bir faydası ise, değişik 2 jenerasyon insanlarını koşulsuz, sıkılmadan, gücenmeden birbirine yaklaştırır. Bizler, onlar tanımları tarih olur. Artık cari hesap gibi çift yönlü iletişimde birbirimizden öğreniriz. Gayet adil…
Sosyal ya da iş hayatınızda her iki kuşağın yalnızca bir araya gelmesini sağlayın, gerisi bomba gibi geliyor. Özellikle iş hayatında tersine mentorluğun sağlanabilmesi en önemli süreçlerden birisi olacaktır.
Tek bir sıkıntı var. Dikkat!!!
Biz gibi toplumlarda aynı yaş kategorisindeki insanlar arasında mentorluk yaptırmayın. Yoksa herkes birbirinin profesörü oluveriyor. Konunun hiç önemi yok, fark etmiyor. Şöyle ki; örneklemek gerekirse bana yakın alt yapısı olan bir kişiden çok fazla öğrenemem, ancak farklı düşünen, taze beyinlerden muhakkak daha fazla öğreneceğimiz gerçeğini kabul edelim.