Biraz Türkçe okunuşları birazda içine sihir kattık. Lütfen çekinmeden sorun. Hep şu vardır güncel hayatımızda, artık konuşmamızda çok sık İngilizce yada latince’ kaynaklı kısaltmalar kullanıyoruz. Öyle kısaltmalar kullanıldığı zaman lütfen konuşmacının gerekirse sözünü kesin, evet kesin lütfen çünkü her kısaltmayı bilmek ve devamlı güncel kalmak zorunda değiliz. Sorumuz; Kısaltılmış harflerin açılışını lütfen tanımlamasını isteyiniz.
Örneğin sizinle konuşurken G.A.Y.D. (Gi Ey Vay Di) diye arada bir kısaltma geçtim. Hadi cevap verin lütfen, Kim anladı ne demek olduğunu? Cevabı yazılı e-mail ile tarafıma gönderiniz lütfen. Şaka gibi hiç gerek yok; ne oldu şimdi ben sizlerden daha fazla bilgili olduğumu düşündünüz değil mi, kesinlikle değil? Cevabı: Go and ask your dady ?
Şimdi işimize dönelim. Genel hatları ile dijitalleştiğimizi anlıyoruz. İşimiz var, bunun elektronik anlamda olduğunu biliyoruz.
B harfinin Business ile alakalı olduğunu biliyoruz, ve sonrasında 2 ile bir satıcıdan satıcıya, Mağazadan tüketiciye, firmadan firmaya vs. diye devam ediyor.. Pekala M’2M yada G’2G peki bunlar nedir, yine yalnız benim bildiğim terimler olmasın, G.A.Y.D. gibi? Bu sefer artık işimizi yapmaya, öğrenmeye devam ediyoruz. E-Ticaret, E-Trade, E-Commerce, Bi Tu Bi (B’2B) – Bi Tu Si (B’2C) – Bi For Bi (B’4B) vs.
Yaklaşık 20 sene gibi önce eğitimimi tamamlar iken öğrenmeye başlamıştım. Elektronik ticaretin dünya genelinde artacağının önemini. E-ticaret pazarında yüksek kazançlar bu sistemin kendi içinde değişik modellere ayrılarak satış stratejilerinin planlamasını mutlak hale getirmiştir. E-ticareti yapan yalnızca öze sektör değildir ! Bireysel, firmalar ve kurumlar –hatta ve hatta hükümetleride içine alan bir satış portalı oluştu. Nelermiş bunlar; Tam 10 değişik satış sistemi doğdu. E-ticarette var olmak kaçınılmaz iken aşağıdakilerin tamamından size uygun modeli seçip kullanmanız gerekiyor, aksi takdirde maalesef, sistem sizi dışarı atar. Şimdi kısaca bu sistemlere göz atalım.
B2B E-Ticaret Modeli
B2B (Business to Business): İşletmeden işletmeye ticaret yapılan E-ticaret türü olarak adlandırılır. Bu ticaret sisteminde firmalar son kullanıcılara satış yapmakla ilgilenmezler. Yani üretici bir firma ürünlerini İnternet üzerinden toptancılara satması ve/ya toptancıların perakendecilere İnternet üzerinden satış yapması olarak örneklendirebiliriz.
B2E E-Ticaret Modeli
B2E (Business to employee): Firmadan bünyesinde çalışanlarına uyguladığı satış türüdür. B2E, geniş anlamda, işletmelerin rekabetçi bir ortamda nitelikli personeli toplamak ve tutmak için yaptığı, agresif işe alım taktikleri, avantajlar, eğitim olanakları, esnek çalışma saatleri, ikramiye ve çalışanların güçlenme stratejileri gibi her şeyi kapsamaktadır. Bu ağda şirketler, çalışanlarına özel olarak ürün ve hizmet sunuyor. Şirketler bunu çoğunlukla çalışanlarıyla alakalı kurumsal ürünlerin temin edilmesinde kullanmayı tercih ediyor.
B2G E-Ticaret Modeli
B2G (Business to Government): İşletmeden devlet ve devlet kurumları ile yaptığı e ticaret sistemidir. Devletin online olarak ihale açması ve bu ihaleyi işletmelerin yine online olarak takip edip devlete ürün veya hizmet satışı gerçekleştirmesi bu e ticaret modeline örnektir. B2G ayrıca, işletmelerin ve ajansların satın alma ihtiyaçlarını öğrenmeleri için teklif yanıtları talep eden e-ticaret servislerini de içerebilir.
B2G, online toplantıları koordine etmek, planları gözden geçirmek ve ilerlemeyi yönetmek için ortak bir site paylaşarak bir işletmenin ve bir ajansın sözleşmeli bir projedeki çalışmayı koordine edebileceği sanal bir işyeri fikrini de destekleyebilir. B2G ayrıca, özellikle devlet kurumları tarafından kullanılmak üzere tasarlanan online başvuruların ve veri tabanlarının kiralanmasını içerebilir.
G2B E-Ticaret Sistemi
G2B (Government to Business): Devletin ihale ve benzeri yöntemler ile online olarak devletten işletmelere firmalara yönelik gerçekleşen bir e-ticaret türüne verilen isimdir. Bir devlet kurumunun ihtiyacı olan ürünleri temin etmek amacıyla oluşturduğu siteler buna örnek verilebilinir. G2B modelinde inisiyatif bir hükümet kuruluşundan gelir ve işletmeler hedef gruptur.
G2G E-Ticaret Sistemi
G2G (Goverment to Goverment): Devletten devlete İnternet üzerinden yapılan satışlara verilen addır. Bu Sistemde devletler birbirlerine ürün sağlarlar.
G2C E-Ticaret Modeli
G2C (Goverment to Consumer): Devletten halka, tüketiciye İnternet üzerinden yapılan satışlara G2C sistemi denir. Devletin vatandaşlarına sağladığı ürün ve hizmeti kapsayan e-ticaret modelini tanımlamaktadır.
B2C E-Ticaret Sistemi
B2C (Business to Consumer): İşletmeden tüketiciye doğru işlem yapılan e-ticaret modeline verilen isimdir. Temizlik şirketleri, restoranlar ve perakende mağazalar B2C şirketlerine örnektir. Tüketici ürünleri sunan web siteleri B2C’dir. hepsiburada Sistemi B2C e-ticaret sistemi için güzel bir örnektir. B2C satış döngüsü B2B, B2E, B2G satış döngülerine göre daha kısadır. Tüketici, ürünü hemen almaya çalışır sürekli aynı ürün alımı yoktur. Örneğin, bir anne eğitici oyuncak arar, siteyi bulur, ürünü inceler ve oyuncağı alır. Satın alma işlemleri, fiyat ve ürün temelinde olduğu kadar duygusal olarak da yapılır.
C2C E-Ticaret Modeli
C2C (Consumer to Consumer): Tüketiciden tüketiciye işlem yapılan bir E-ticaret modelidir. C2C modelinde müşterilerin birbirleriyle ticaret yapabileceği, genellikle çevrimiçi olan bir ortamı kolaylaştıran bir sistem vardır. Örnek olarak ülkemizde sahibinden, letgo, gittigidiyor gibi siteler gösterilebilir. C2C pazarlarının iki uygulaması açık artırmalar ve ilanlardandır. EBay ve Craigslist gibi şirketler müşterileri arasında daha fazla etkileşim yarattığından C2C pazarlama internetin gelişiyle popülerlik kazanmıştır.
C2G E-Ticaret Sistemi
C2G (Citizen to Government): Devlet ile bireysel kullanıcalar arasında gerçekleşen e-ticaret sistemine verilen isimdir. Vergilerin ve trafik cezalarının internet siteleri üzerinden yürütülmesi bu sisteme örnek teşkil etmektedir.
M2M E-Ticaret Modeli
M2M (Machine to Machine): Makineler arası ticaret olarak adlandırıla bilinir. Makine (M2M), ağ cihazlarının insan eliyle yardım almadan bilgi alışverişinde ve eylemde bulunmasını sağlayan herhangi bir teknolojiyi tanımlamak için kullanılabilecek geniş bir etikettir. M2M iletişim genellikle uzaktan izleme için kullanılır. Örneğin, ürün yeniden stoklamada, bir satış makinesi, belirli bir öğe azalıyor olduğunda distribütöre mesaj atabilir. M2M iletişimi depo yönetimi, uzaktan kumanda, robotik, trafik kontrolü, lojistik hizmetleri, tedarik zinciri yönetimi ve filo yönetiminin önemli bir parçasıdır. Su damacananız su azaldığında otomatik olarak tedarikçi firma bilgisayarına online sipariş geçmesi gibi. Geleceğin önemli bir e-ticaret modeli olacağına inanılmaktadır.