Pazarlama kökenli bir kişi kendi kişisel PR’ınının yapılıp yapılmaması konusunda soru ile karşılaşır ve cevabını peşinen vermesi gerekir ise, ne yapmalıyız? Hemen aklımıza klasikleşmiş tabiri caiz ise şöhret olmak, yüksek egosunu tatmin etmek üzere kurgulanmış bir nevi toplumun gözünde bir adım öne çıkmak, bilinirliliğini artırmak, belki de kim bilir magazinsel, açılır hemen sosyal medya hesapları, tanıdık tanımadık kişilere arkadaşlaık talepleri, vs gibi birçok hatalar ile dolu yol haritasını çizmektedir. Artık günümüzde bireyin; ekonomik ve sosyal yaşantısında kişisel markalaşma adına başarılı sonuçlar almak adına çok daha önemli hale geldiği aşikârdır.
Örneğin; İnsanların hızlı tüketim maddelerini satınalarken alışkanlıkları gereği öncelikle satın alabilecekleri markaya önem verdikleri kaçınılmaz bir gerçektir. Yine pazarlama kimliğim ile size sormam gerekir ise,
- Satın almayı planladığınız bir ürünle ilgili hiçbir fikriniz olmadığı zamanda ne yaparsınız?
Büyük çoğunluğumuzun cevabı; marka değeri başta olmak üzere, dış ambalaj görünümü, kalitesi, rengi, yerel basit görünümü yerine Universal, kurumsal duruşuna, farklılığına, fiyat, menşei, gibi genel cevaplar vermek olacaktır. Önümüze her ne kadar bilinmemiş bir markanın birçok pazarlama materyalleri ve argümanları dökseler bile, işte öncelikle ilk cevabımız başta olmak üzere markanın değeri daha geçerli olduğu fikri bir kez daha önem kazanmaktadır.
Sektörde ilk dijital pazarlama ve satış otomasyonunu Elektronik ticaret ile b2B sektörümüze tanıştırmıştım. 6 sene evvel insanların sizlere ilgili diğer bilgilere’de kolay ve öncelikli olarak dijital platformda ulaşabileceği gerçeği zaten hal hazırda hayatımıza yerleşmiştir. Peki o günlerden bugüne ne değişti?
Bugünkü ortamda aynı kulvar ve pozisyonda olan kişilere göre, farkındalık yaratarak, tercih edilen, saygı ve sevgi duyulan, sosyal ve sosyo-ekonomik şekli ile ulaşabildiğiniz çevrede aranılan ya da danışılacak seviyeye gelmiş biri olabilmenin yolu kendi PR’ınızı doğru, net, anlaşılabilir ve önemlisi anlatma kabileyetinizden geçmekte olduğunu kanısındayım.
Kişisel PR oluşturmanın özü, şahsınız ile örneğin aynı sektör yâda sosyal çevrede bulunan, iş yapan rakip veya meslektaşlar başta olmak üzere oluşturula bilinir. Verdiğiniz bilgi ve tecrübelerini aktararak öne çıkmayı başarabilmek önemli örneklerden bir tanesidir. Tabii bunun için kişinin alt yapısının resmen dolu olması şarttır aksi halde sonun başlangıcı olacaktır. Bilgi, becerisi, ifade etme yöntemi ve üslubu dâhil olmak üzere belirli bir geçmiş kariyere ve alt yapıya ihtiyacımız var. Kendimizi ifade ederken, kariyerimizi ve kendimizi pozisyon ederken belirlediğimiz pozisyon etmemiz yerdeki seviyede tutmak artık daha güç olacağı gibi, ölçüyü kararınca, dürüst ve tüm iletişim planınızda doğru bilgileri aktarmaktan geçecektir.
Tabii bunu gerçekleştirmenin aynen kobi ve daha büyük kurumlarda pazarlama iletişim planında gerçekleştirdiğimiz gibi; kişisel PR’ımız ile ilgili iletişim kanalımızı ve mecralarını doğru seçmemiz gerekmektedir. Bunların başlıcaları görsel ve yazılı medya olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İletişim planının başından itibaren güncel konular, kalıcılık, taze bilgiler ile donanımlı olmak ve en önemlisi sürekliliği devam ettirmek yani devamlılık esas olmalıdır.
Başlıca üzerinde durulması gereken ana maddeler;
Detayda boğulmak yerine büyük resmi görmeye çalışmak.
Kendini gözden geçirme: SWOT analizimizin doğru yapılarak, Güçlü zayıf yanların, geliştirebilir yanların, becerilerin, yeteneklerin ve bilginiz ne durumda diye tüm soruları sorgulamak gerekiyor.
Doğallık ve dürüstlük: Dürüstlük pahalı bir hediyedir. Bunu ucuz insanlardan bekleme, sözünü çok kullanmak isterim ancak malesef bunu servis edebileceğin ortam yada topluluk günümüzde kalmadı gibi bir durum ile karşı karşıyayız.
Kişisel markalaşma ve imaj hiçbir zaman kendinizi başka biri yerine koyarak üstüne inşa edilmemelidir. Başkası gibi davranarak hiç ama hiç olmaz. Çünkü bu bir gün kendi özüne dönmeye başlayacağın zaman önünde birçok sorgulanacak konular olacaktır. Buda istemediğimiz bir durumdur oluşturacaktır.
Seni Farklı kılan nedir: Ara ara sıklıkta bir ziyaretçiniz danışanınız yada müşteriniz olarak geldiği zaman sorun ve danışanınız yada müşteriniz bu soruya karşın şaşırsın.
“Neden bana geldin, Neden markamı satın almak istiyorsun diye?”
Beni yada ürün markamı diğer rakiplerden ve müşteriyi kendi ayağı ile bu kadar rekabetin içinde size getiren, farklı kılan o sihirli parmaklar nedir? Bunların gerçek cevaplarını veren müşterilere; cevapları incelediğinizde sizi diğerlerinden ayıran önemli farkları aslında bulmuş oluyorsun.
Kendi çevrende, sektöründe, ülkende, dünyadaki gelişmelere parallel; elektronik ve sosyal medyada paylaşım. Örneğin aşağıdaki linkler mevcut sektörümüzü ilgilendiren başlıca konulardır, peki biz ne kadar bunlardan haberdarız?
https://youtu.be/2b3ttqYDwF0
http://titanbor.com/mobil/
http://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/tesla-dun-aksam-devrim-yapti-2094181/
Sektörünüzdeki ve odaklandığın işlerde değişiklikleri yakın olarak takip etmek gerekiyor. Bu bilgileri yalnızca sahip olmak yetmiyor. Bu bilgileri aynı zamanda paylaşmak ve kişisel markalaşmanın önünü açmak için bu konudaki fikir ve görüşlerinizi tüm çevreniz ile gerçek zamanlı, yalın ve transfer etmek üzere paylaşmanız gerekir. Gelişmeler hakkında ilk bilgileri vermek ya da gelişmelerin eleştirisini yapmak kişisel PR’ınızda çok önemli bir katma değer sağlayacaktır.
Odaklan: Çok fazla dağılma. Ticari hayatımda klasik Hep söylerim, Ekmeği ekmekçiden al, çeyreğini yese Bile’ En iyi yapacağın iş bildiğin iştir diye; Bir, sıfırdan büyüktür, Core Business, Kor ateşe benzetirim.
Altı ana başlıkta toplanan bakış açısına ek olarak aşağıdaki eylem planlamasının yapılması gerektiğini düşünüyorum.
- Bir stratejik plan oluşturmak gerekir; hemen ardından hedef, plan, bütçe ve yol haritası.
- Hangi kanallar ile ne, ne zaman, ne kadar süreler ve diğer aklınıza gelen 6N 1K’yı sormamız ve cevabını ortaya koymamız gerekmektedir.
- Kullanılanacak olan formatlardaki yazı, makale, metinler kim tarafından hazırlanacak ve kontrol edilecek?
- Hangi konularda iletişim sağlayacağız? Ekonomi, Güncel, Ekonomi, Sosyo-ekonomik, Sektörel, siyaset,…. Yada hepsinden ortaya karışık gibi… Mütevazı, ılımlı, gerektiğinde öz eleştiri yapabilen, vb hazırlanacak argümanların dilini kim nasıl yazıya alacak? Örneğin dini ve miili bayramlarda kutlama yapılmalı mı yoksa yalnızca Müslüman ve milliyetçi kardeşlerimize mi? gibi konularda karar verebilmek çok kritik ve önem arz eder.
- Aniden, düşünmeden kızgınlık ile söylenen bir söz, ağızdan kaçabilecek bir ifade, geciken bir açıklama, bir duruş, çakralarınızın olabildiğince açık olarak iletişimde kurduğunuz kitle ile fırtına etkisi yaratabilir. Yarattığı etkileri ise absorbe edilmez ve bunu paylaştığınız kitlenin önünde, saygınlığınızı ve itibarıız zedelenebilir. Bu tür kazalardan korunmanın tek bir çıkış yolu var, iyi hazırlanmak.
- Yukarıdaki sorulardan bir tanesine örnek; ağabeyim kadar sevdiğim satış ve pazarlama profesörü, kendisi. Pazarlama üzerine çok konuşur ve mütalaa ederiz. Yazdığım ve savunduğum fikirleri kağıda döker, muhtemel eksik yâda fazlaları elemine eder, sadeleştirip, net olarak mesajımı vermem için yardımını alırım. İşin hiç şakası yok.
- Verilen bilgilerin hızlı karar alarak değil muhtemel verdiğimiz doğru yada yanlış bilgilerin gelecekte karşımıza çıkacağı için iki, hatta üç defa süzgecimizden geçmek üzere çok önemlidir.
Sonuç olarak Kişisel Markalaşma süresince tüm kanallarda aktif olabilmemiz halinde o kadar geniş toplum kitlesine ulaşmamız gerekmektedir.
Tüm bunları doğru yapabilir ve yönetebilir isek bize her zaman ve her koşulda kişisel ve dolayısı ile kurumsal PR’ınıza avantajı fayda, saygınlık, itibar ve güven olarak geri dönecektir. Sonuç olarak, sorumuzu soralım ve kendiniz ile ilgili cevabınızı siz kendiniz verin.
Şöhret mi yoksa Marka mı olmak isteriz ?