Skip to main content

Sektörel Tavsiyeler

Sektörümü, işimi, iş ortaklarımı, müşterilerimi seviyorum. Bakınız bana neler öğrettiler.

Tutundurmanın faktörlerini kısaca anlatmam gerekirse; örneklere geçmeden önce,

İşimize; 

Türkler gibi başlamalı,

Alman disiplini ile yönetmeli,

İngilizler gibi bitirmeli,

ABD’liler gibi önce tüketip sonra da içselleştirmeliyiz. 

  • Markalaşacağız, söylemesi kolay, gel yap bakalım. Peki nasıl? Yüzbinlerce, milyonlarca medya satın alması yapan firmalar? Sonuç.

Örnek bir soru/cevap yapalım: 

Bir pideci dükkanında pideyi 2 TL’ye satar.

Meşhur x Börekçisi 3,5 TL’ye satar.

Marka olan ise 5 TL’ye satar.

Sonuç: Pideci düşünsün ve nedenini bulsun.

Yani Markalaşma ile meşhur olma arasındaki farkı bil ve uygula.

  • Konseptin olsun. Ölçülü, Markaya özgü ve kabul edilir mütevazılıkta.  
  • Yer, Lokasyon: Yolunu şaşırma.
  • Operasyon

Tedarik, dağıtım, lojistik, ekipman, mağaza yönetim sistemleri üzerinde çalışın. Zincirler çok ama çok önemli.

  • Fiyat

Rakibin hangi pencereden dünyaya baktığına bağlı. Belki de yalnızca Bursa’da üretim yapmak isteyen, ya da ulusalda iş becerisi kazanmak isteyen ya da global marka hedefi ile onlarca ülkeye ihracat yapmak istiyorsunuz. Cevap sizde. Böylece her üç kanalda da sert geçen rekabetleri göz önünde bulundurduğumuz zaman, maliyetlerini öyle ya da böyle düşürmek zorundasın. Tedarikçin ya da üreticin ile yakın çalış. Daha düşük fiyatlara imal etmesi için sahadan bilgileri aktarın, varsa ARGE Departmanı ile özel ürünler geliştirin. Peki başka bir yöntem. Bütçelemeyi 2020’nin Eylül ayından yapmak gerekir. Problem yok Aralık ayındayız, ancak yine de tedarikçinize gidip şöyle bir soru sorsanız? 2020 yılını her iki firmanın da planladığı x hedefler ile kısa zaman içinde tamamlayacağız. Müşteri olarak 2021 yılında siz tedarikçim ile çalışmak istiyorum. Peki üretici olarak siz de benimle çalışmak ister misiniz? Şayet evet ise cevap; 2020 yılındaki toplam x adeti, ton, tutarlık iş hacmi ve satış gücü kapasitemi tamamen siz tedarikçim ile bir kez daha 2021 yılında da paylaşmak istiyorum. Yani şimdiden 2020 yılından size 2021 yılındaki satış gücümü taahhüt ediyorum. Bunun için siz tedarikçi olarak müşterinize ek indirim ya da ne türlü bir avantaj sağlayacaksınız? 

Yani ‘’Cost Break Down’’   

Bakınız bir örnek;

Çok eskilerde Hamburger 3 Lahmacun ediyor idi.

Yakın geçmiş yıllarda Hamburger 2 Lahmacun etmeye başladı.

Şimdilerde ise Hamburger 1 Lahmacun etmeye başladı.

Sonuç: Lahmacuncu düşünsün.

  • Ürün Kalitesi

Kalite esastır tartışılmaz. Otomotiv sektöründe kimin patentli ürünü var, düşünün lütfen. Ürünümüz iyi ise tamam bitti diyerek değil, gelişime açık ve katma değerli ürünler olarak üret!

  • Doğru tedarikçi mi?

Tedarikçiler genelde müşterisinden doğal olarak birtakım teminatlar talep etmekteler, elbette. Peki siz müşteriler tedarikçiyi nasıl değerlendireceksiniz? Müşteri olarak, üretici ya da ana firmanın son yılını içeren bilançosunu istemeyi düşündünüz mü? Bulunduğunuz yılın mali verilerini inceleyip, üretici ve dağıtıcının borçlanma oranını ölçmek belki de sizi bambaşka bir yere götürecektir. Değerli meslektaşlarım elbetteki teminat istenmesi ne kadar normal ise; sizin de üreticiniz ya da tedarikçinizden bu bilgileri istemeniz o kadar doğaldır.

Selahattin Yılmaz

Amacım siz değerli ziyaretçilerime bilgi birikimlerimi aktarmak ve yaptığım çalışmalar hakkında taze bilgiler vermek ve sonucunda düşüncelerinize ilham olabilmektir.

Bir yanıt yaz