Slogan nedir: Slogan, bir kişi veya kuruluşun (firma, sektör, vakıf vb.) marka değeri oluşturmaya yönelik mesajıdır. İyi bir slogan, markanın misyon ve vizyonuyla bağdaştırılmış, markayı simgeler nitelikte olmalıdır.
Slogan, markanın hatırlanabilir olması için de çok önemlidir. Aynı zamanda slogan, orijinalliği ve etkileyici olmayı hedefler. Başarılı markalar (bu bazen birey de olabilir) kaliteli sloganlar ile ön plana çıkmıştır. Marka değerini besleyen ve rakipler arasında fark yaratmayı sağlayan slogan nasıl olmalıdır?
İyi Bir Sloganın Özellikleri:
Orijinal: Sıradan olmayan bir cümle olmalıdır. Örneğin birçok market “alışverişin güvenilir adresi” sloganını kullanır. Bu slogan başarılıdır fakat herkes tarafından kullanıldığı için alıcılarda çok fazla anlam ifade etmez. Klişe bir slogandır. Öte yandan Migros’un sloganına bakarsak daha orijinaldir: “alışverişin en keyiflisi”
Kalıcı: Süreklilik arz etmelidir. Bu yüzden markanızı en iyi temsil edecek cümleyi bulmalı ve kalıcı olmasını amaçlamalısınız. Örneğin Mavi Jeans “çok oluyoruz” sloganını çok iyi konumlandırmıştır.
Akılda kalan: Telaffuzu zor cümlelerden oluşmamalıdır. Tek okunuşta akılda kalabilecek yalın bir slogan sürekli hatırlanmanızı ve anılmanızı sağlar. Örneğin Turkcell’in “hayat paylaşınca güzel” sloganı basit yapısı sayesinde herkesin aklına kazınmış durumdadır.
Kısa ve öz: Bir ile dört kelimeden oluşan sloganlar en etkili olanlardır. Akılda kalması yönünden de önemlidir. Özellikle bu kurala uyan bir sürü başarılı firma ve birçok örnek mevcuttur. Pirelli’nin “kontrolsüz güç, güç değildir”, HSBC’nin “dünyanın yerel bankası”, Bosch’un “önce güven” vb. sloganları kısa, öz ve başarılı çalışmalara örnektir.
İddialı: Albenisi olması için iddialı olması da önemlidir. Rekabetin kızıştığı piyasada iddialı ürün ve kişiler tercih sebebi olabilir. Örneğin Audi’nin “teknoloji ile bir adım önde” sloganı iddialı ve başarılı bir slogandır.
Gerçekçi: Olması imkansız vaatlerde bulunan sloganlar hiç iyi geri dönüş sağlamazlar. Firmanın yaptıklarına ve yapabileceklerine uygun slogan seçimi başarılı bir motto oluşturmak adına önemli bir etkendir. Örneğin Avea’nın “şimdi konuşma zamanı” sloganı ekonomik operatör olma özelliği ile iyi bağdaştırılmış başarılı bir çalışmadır.
Birden Fazla Slogan Örnekleri Nedir?
Bir kişi veya kurumun kısacası markanın birden çok sloganı da olabilir. Marka adına bir motto, marka altındaki ürünleri için de birer slogan belirlenebilir. Bu konuda en başarılı bulduğum firma Turkcell’dir. Her mottoyu ustaca seçmiş, hafızalarda yer etmiş ve dilden dile dolaşmıştır. “Hayat paylaşınca güzel”, “Turkcelle bağlan hayata” gibi birden fazla ve her biri çok başarılı olan cümleler konuya örnek verilebilir.
Mesela:
Ziyaret ettiğiniz www.sampiyonfilter.com.tr web sitesinin sloganı da bu kriterler doğrultusunda belirlenmiştir. Daha hızlı kariyer yapmanızı, hızlı para kazanmanızı ve rakiplerinize fark atmanızı amaçlayan ve güdüleyen ”rekabet hız & dinamizm, sonuç aksiyon ister” cümlesi bu şekilde düşünülerek oluşturulmuştur.